Titul UNICEF Škola priateľská k deťom získali tri mestské školy

12.07.2012 Prešov

Prešov 12. júla (TASR) – Dve materské a jedna základná škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov získali titul UNICEF Škola priateľská k deťom (Child Friendly School). MŠ Bajkalská, MŠ Budovateľská a ZŠ Československej armády priznali titul za úspešné plnenie kritérií v školskom roku 2011/2012.
Ľudmila Kravčáková z oddelenia školstva MsÚ v Prešove uviedla, že Škola priateľská k deťom je program pre všetky typy škôl a odvíja sa od Dohovoru o právach dieťaťa.
"Cieľom je zmena klímy školy - zmena komunikácie s deťmi, medzi deťmi a o deťoch. Základom úspechu je zmena postoja voči deťom a správne pochopenie myšlienky práv detí predovšetkým nami dospelými a následne samotnými deťmi,“ upozornila Kravčáková. Vysvetlila, že hravou formou sa deti učia nielen o svojich právach, ale aj o bezpečnosti na internete či význame Linky detskej istoty. Rovnako v rámci aktivít programu diskutujú o závažných témach ako chudoba, nedostatok pitnej vody, klimatické zmeny a detská práca. Nemenej dôležitými sú aj témy spolunažívania v škole, rodine alebo komunite.
„Ďalšou formou participácie detí na chode školy je ich účasť na rodičovských združeniach, ktorých cieľom je otvorená komunikácia všetkých zainteresovaných strán a upevnenie vzťahov medzi učiteľmi, rodičmi a žiakmi, bezprostredné riešenie konfliktov a lepšie vzájomné pochopenie sa,“ zdôraznila Kravčáková.
Manažérka pre školské programy Slovenského výboru pre UNICEF Alexandra Draková dnes pre TASR uviedla, že záujem o účasť škôl v tomto programe postupne narastá, pričom pribúdajú hlavne materské školy. Ako spresnila, v uplynulom školskom roku 2011/2012 sa do spomínaného programu zapojilo 92 materských, základných, stredných, umeleckých či špeciálnych škôl z celého Slovenska, pričom titul získalo 54 škôl.
"Veríme, že školy, ktoré získali spomínaný titul, budú pozitívnym príkladom a inšpiráciou pre ostatné školy v ich okolí. My využijeme teraz prázdniny na prípravu nového ročníka, úpravu metodiky a koncom augusta prebehnú školenia," konštatovala Draková a dodala, že všetky informácie nájdu záujemcovia na www.unicef.sk.
 

Vyberte región